Press ESC to close

VERANTWOORD AFVALLEN

Verantwoord afvallen

strakke buik

Een ideaal ontbijt bestaat uit de drie kernvoedingsstoffen: koolhydraten, eiwitten en vetten. Bij koolhydraten kun je denken aan volkoren boterhammen, volkorencrackers of mueslisoorten. Melk en yoghurt bevatten eiwitten en halvarine of margarine bevat de benodigde vetten.

Wat is goed eten?

Als je eet volgens de Schijf van Vijf, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen om goed te kunnen bewegen en recreatief te sporten. Het is dan niet nodig extra te eten. Eiwit is belangrijk. Het levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten en noten. Volwassen personen hebben gemiddeld ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig.

Doe nu de afvallen test om te bepalen welke manier van afvallen het beste bij jou past.

buikspieroefeningen

Eiwit

Eiwitten zijn erg belangrijk bij maaltijdvervangers. Eiwitten verzadigen meer dan koolhydraten en vetten. Hierdoor wordt het hongergevoel getemperd. Eiwitten zorgen dat het verlies van spierweefsel tijdens het afvallen beperkt blijft. Spierweefsel gebruikt meer energie dan vetweefsel. Spierweefsel behouden kan daarom helpen bij het op gewicht blijven na het dieet.

Vervangers

Veel maaltijdvervangers worden geprezen als uitgebalanceerde maaltijd, maar blijken juist veel suiker zoals glucosestroop of erg weinig vezels te bevatten. Let bij het kopen van maaltijdvervangers goed op de ingrediënten. De term ‘eiwitrijk’ mag op de verpakking staan wanneer er 20% van de energie uit eiwit komt. Maar dat wil nog niet zeggen dat je de aanbevolen hoeveelheid eiwit binnenkrijgt. Hetzelfde geldt voor de term ‘vetarm’. Veel gelijkwaardige producten zijn meer bedoeld als tussendoortjes. Deze bevatten bijvoorbeeld niet voldoende vitaminen en mineralen om een hele maaltijd te vervangen.

Afvallen

Een maaltijdshake wordt door mensen veel gebruikt om af te vallen. Het is niet de bedoeling dat elke maaltijd wordt vervangen door een shake. Beperk tijdens de afvalperiode de maaltijdshakes met minimaal een gewone maaltijd per dag. Is het ideale gewicht bereikt dan is het essentieel dat er niet op de oude eetgewoontes wordt teruggevallen. Een maaltijdvervanger naast twee normale maaltijden is dan een verantwoorde optie. Het gebruiken van maaltijdshakes om af te vallen kan verantwoord als de shakes de nodige voedingsstoffen bevatten en dat er daarnaast gezond gegeten wordt. Dit betekent voldoende groente, fruit en vocht.

Veel fabrikanten beloven gouden bergen wanneer het gaat om afvallen met shakes of maaltijdvervangers. Afwisselend speciale shakes drinken, kan helpen bij het afvallen. Maar let wel op dat je een volwaardige maaltijdvervanger kiest.

Geef je e-mailadres aan ons door en ontvang het 10 stappenplan voor een strake buik:

naam

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *