B Vitamines

Vitamine B is een verzamelnaam voor verschillende vitamines. Vitamine B is een complexe groep van vitaminen, iedere vitamine speelt een aparte rol voor onze gezondheid. Over het algemeen kunnen we zeggen dat ze een functie vervullen bij: de koolhydraatstofwisseling, het zenuwstelsel, de groei, stofwisselingsprocessen en bloedvorming. De verschillende vitamines B komt over het algemeen gezamenlijk in de voedingsmiddelen voor. Toch zijn er voedingsmiddelen waarin een bepaalde B-vitamine extra voorkomt. In het algemeen kunnen we zeggen dat melkproducten, ongeraffineerde graanproducten, eidooiers en vlees rijk is aan vitamine B.

Functie van vitamines

Vitamines zijn afkomstig van verse voedingsmiddelen en sommige vitamines gaan zelfs verlopen bij het bewaren van het voedingsmiddel. Vitamines spelen een rol bij de groei, herstel en het normaal functioneren van het lichaam. Daarnaast zijn ze onmisbaar voor een goede gezondheid. Sommige vitamines kan ons lichaam zelf aanmaken maar de meeste kunnen niet of niet genoeg aangemaakt worden door ons lichaam en moeten daarom uit voeding gehaald worden.

Vitamine B1 (thiamine)

Vitamine B1 wordt vooral in het slijmvlies van de twaalfvingerige darm geabsorbeerd. Vitamine B kan maar in heel kleine hoeveelheden worden opgeslagen, het is daarom belangrijk dat het doorlopend moet worden opgenomen. Vitamine B1 is onmisbaar voor de werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Ook speelt vitamine B1 een rol bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en aminozuren.

Vitamine B2 (riboflavine)

Vitamine B2 is nodig voor de energievoorziening van het lichaam, het zorgt namelijk voor het vrijmaken van de energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Bij een tekort aan vitamine B2 kun je huidafwijkingen krijgen bij de mond, tong en neus.

Vitamine B3 (niacine)

Vitamine B3 levert een bijdrage aan de energievoorziening van cellen en de werking van het zenuwstelsel. Ook voor een gezonde huid is onder andere vitamine B3 nodig. Het lichaam kan vitamine B3 deels zelf aanmaken, door bepaalde aminozuren in eiwitrijkvoedsel. Vitamine B3 zit in verschillende voedingsmiddelen, onder andere in vlees, vis, noten, zaden en graanproducten. Een tekort aan vitamine B3 komt nauwelijks voor, ook omdat het lichaam het deels zelf kan aanmaken door eiwitrijke producten te eten.

Lees verder over alle: B vitamines

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Vitamine B5 speelt een belangrijke rol bij de afbraak van koolhydraten, eiwitten en vetten. Vitamine B5 is ook belangrijk voor de aanmaak van bepaalde hormonen en een goed werkend zenuwstelsel. Bij een langdurig tekort aan vitamine B5 kan er een branderig of pijnlijk gevoel in de voeten ontstaan, een tekort is zeer zeldzaam. Vitamine B5 vind je terug in vlees, eieren, peulvruchten, melkproducten en fruit.

Vitamine B6 (pyridoxine)

Vitamine B6 is belangrijk voor een goede weerstand, stofwisseling en zenuwstelsel. Verder speelt vitamine B6 een belangrijke rol bij de werking van bepaalde hormonen, groei en bloedaanmaak. Een teveel aan vitamine B6 kan op den duur aandoeningen aan de zenuwen in armen en benen opleveren. Vitamine B6 vind je terug in vlees, vis, eieren, peulvruchten, melkproducten, graanproducten en fruit en groeten.

Vitamine B8 (biotine)

Vitamine B8 heeft een belangrijke rol om energie uit eten vrij te maken en bij de productie van vetzuren. Vitamine B8 zorgt ook voor een gezonde en mooie huid en haar. Een tekort aan vitamine B8 is zeer zeldzaam omdat het in veel voedingsmiddelen voorkomt, er zijn ook geen nadelige effecten bekend voor een teveel aan vitamine B8.

Vitamine B11 (foliumzuur)

Vitamine B11 is nodig voor de aanmaak van witte- en rode bloedcellen en is nodig voor de groei. Vitamine B11 is erg belangrijk voor zwangere vrouwen omdat het een grote rol speelt bij de ontwikkeling van een ongeboren kind. Foliumzuur oftewel vitamine B11 draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel en het verkleint de kans op bepaalde geboorteafwijkingen. Foliumzuur komt voor in groene groente, fruit en volkoren producten. Er zijn nog nooit nadelige effecten ontdekt van een hoge inname van foliumzuur.

Vitamine B12 (cobalamine)

Vitamine B12 wordt gebruikt voor de aanmaak van gezonde rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 speelt ook een rol bij de stofwisseling van foliumzuur en kan het een bepaalde vorm van bloedarmoede voorkomen ook zorgt het voor een goede weerstand. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees en zuivelproducten. Het lichaam regelt zelf de opname van vitamine B12, een overschot aan vitamine B12 kan daarom niet. Een tekort aan vitamine B12 komt wel regelmatig voor, dit komt meestal doordat vitamine B12 niet goed wordt opgenomen in het maagdarmkanaal. Ook mensen die geen of weinig dierlijke producten gebruiken zoals vegetariërs en veganisten zullen sneller een B12 tekort ontwikkelen.