Press ESC to close

WATER & AFVALLEN

Waarom heb je water nodig?

glas water

Het is algemeen bekend dat je iedere dag voldoende water moet drinken, water is erg belangrijk voor een goede gezondheid, net zoals slapen en gezond eten bijvoorbeeld. Mensen kunnen weken zonder voedsel, maar water is net als zuurstof onmisbaar, het is voor de mens van levensbelang. Om een goede vochtbalans in het lichaam te houden moet er voldoende water gedronken worden, om het vochtverlies te compenseren. Een mens bestaat namelijk voor ongeveer 65% uit water (verschilt per leeftijd en geslacht) baby’s zelfs voor 75%! Een belangrijk deel daarvan zit in het bloed en in de hersenen. Ons bloed bestaat voor maar liefst 92% uit water en onze hersenen voor 90%! Het menselijk lichaam verbruikt ongeveer 2,5 liter water per dag door te plassen, zweten en ademen. Er vinden constant chemische processen plaats in het menselijk lichaam, de vochtbalans varieert hierdoor voortdurend, daarom is het zo belangrijk dat je voldoende water drinkt! Wanneer je niet voldoende water drinkt kunnen de afvalstoffen niet goed worden afgevoerd en kan dit leiden tot bijvoorbeeld nierstenen of overgewicht.

Waarvoor heeft je lichaam water nodig?

Water zorgt onder andere voor de afvoer van afvalstoffen in het lichaam af, deze functie wordt vooral door de nieren vervuld. Zonder water zou het reinigingsproces niet functioneren, dit kan alleen als er voldoende water door stroomt om die afvalstoffen af te voeren. Wanneer de nieren niet over voldoende water beschikken, worden er schadelijke stoffen in de lever opgeslagen. De lever gebruiken we ook om opgeslagen vetten om te zetten in energie, wanneer de lever taken van de nieren moet overnemen vanwege een vochttekort, dan kan de lever niet goed functioneren waardoor de opgeslagen vetten niet verbrand kunnen worden. Water is dus erg belangrijk voor het afvoeren van afvalstoffen, zonder water blijft je lichaam zich opstapelen met schadelijke stoffen en vetten.

karaf water

Water is ook erg belangrijk voor het spijsverteringstelsel, omdat het meehelpt met de transport van voedingsmiddelen die door ons lichaam gaan én de absorptie van voedingsstoffen. Een groot gedeelte van het water dat we per dag opnemen, is verantwoordelijk voor het transport van voedingstoffen naar de cellen (en voor het transport en afscheiding van afvalstoffen, zie vorige alinea).

Water zorgt ook voor de juiste temperatuur in ons lichaam. Water neemt warmte op en voert het af door je te laten zweten, zo koel je af. Het is daarom ook zo belangrijk om voldoende te drinken als je ziek bent of koorts hebt. Het is belangrijk dat je lichaam op de juiste temperatuur blijft. Ook versterken we ons afweersysteem met water. Om deze redenen moet je dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht binnenkrijgen, op die manier houd je de vochtbalans in je lichaam in evenwicht.

Daarnaast zorgt water ook voor een mooie gezonde huid, wanneer je te weinig water drinkt krijg je een vochtarme, dus droge huid. Als je genoeg water drinkt zul je zien dat je een egalere, gladdere en strakkere huid krijgt.

Gelukkig krijg je niet alleen water binnen door daadwerkelijk water te drinken, ook in voedingsmiddeling vind je vocht. Zo hebben groenten, fruit, vis en aardappelen een vochtgehalte van meer dan 75%. Zelfs brood en eieren hebben een vochtgehalte van tenminste 25% tot 50% gemiddeld leveren voedingsmiddelen iedere dag ongeveer één liter vocht.

Dorst

kraanwater

Vaak gaan we pas drinken als we dorst hebben, dit is vaak te laat, dan is er al een vocht te kort. Doordat je speekselklieren in je mond minder speeksel afgeven, word je mond droger (dit is het dorstgevoel). Het gevoel dat je dorst heb is eigenlijk een signaal van je lichaam dat er al een te kort is aan vocht, dit moet dan zo snel mogelijk worden bijgevuld met water. Daarom is het belangrijk dat je heel de dag door drinkt, ook als je geen dorst hebt, het dorstgevoel komt pas opzetten wanneer je al te veel vocht verloren hebt. Bij een daling van 1 tot 2% van het lichaamsvocht ben je al uitgedroogd. Zeker als je aan het afvallen bent of aan het sporten bent of wanneer het warm weer is, is het echt belangrijk dat je voldoende vocht binnenkrijgt.

Nederlanders drinken te weinig water, terwijl het wel erg belangrijk is om voldoende water te drinken. Wanneer je te weinig water drinkt kun je een of meerdere van de onderstaande kwalen krijgen

Te weinig water drinken leidt tot

 •  Vermoiedheid
 •  Hoofdpijn
 •  Infecties aan de urinewegen
 •  Gewichtstoename
 •  Tragere stofwisseling
 •  Ophoping van gif- en afvalstoffen
 •  Slechte bloedcirculatie
 •  Hoge bloeddruk
 •  Zwakke weerstand
 •  Maag- en darmaandoeningen
 •  Kramp in je spieren

Afvallen en water drinken

 •  Water bevat geen calorieën, je kunt het dus de hele dag door drinken. Ook helpt het als je een glas water voor je maaltijd eet, zo eet je minder omdat je maag al wat voller zit.
 •  Water zorgt ook voor de afvoer van afvalstoffen in het lichaam, hoe meer water je drinkt, hoe beter je lichaam de afvalstoffen kan afvoeren.
 •  Wanneer je voldoende water drinkt heb je minder behoefte aan andere dranken, die vaak door suiker veel calorieën en koolhydraten bevatten. Wanneer je frisdrank en andere suikerhoudende drankjes vervangt door (kraan)water zul je zien dat je gewicht verliest én je je energieker gaat voelen!
 •  Het drinken van water zorgt voor meer energie, wanneer je (licht) uitgedroogd bent word je moe, slap en futloos. Het drinken van water zorgt dus voor meer energie.

Tips om iedere dag voldoende water te drinken

 •  Doe iedere dag een flesje water in je tas die je kunt bijvullen als het leeg is, neem hier gedurende de dag steeds kleine slokjes van zodat je je vochtinname gelijkmatig over de dag verdeeld. Zorg dat je minimaal 1 liter drinkt en het liefst 2 liter per dag!
 •  Drinken moet een gewoonte worden, doe het dus op een vast moment of tijdstip. Bijvoorbeeld als je wakker wordt, voor een maaltijd of in pauzes op je werk.
 •  Drink bij iedere maaltijd minimaal 1 glas water
 •  Zorg dat er lekker koud water binnen handbereik is, zodat het gemakkelijker wordt om voldoende te drinken.
 •  Wissel water af met koffie, thee, groente of fruitsappen en mineraalwater.
 •  Wanneer je een glas wijn (of bier of andere alcoholische dranken) drinkt, neem er een glas water bij en drink deze tussendoor op.
 •  Wanneer je het ‘saai’ vindt om water te drinken, voeg dan wat citroensap, muntblaadjes, komkommer of een stukje fruit toe aan je flesje water. Dit geeft smaak af zonder dat je koolhydraten of calorieën binnenkrijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *