BLOED EN BLOEDCELLEN
- maart 20, 2024
- 0
Wat is de funtie van bloed? Bloed is een transportmiddel in het menselijk lichaam en bestaat uit bloedcellen en bloedplasma. Bloed wordt constant ververst en opnieuw aangemaakt en
Wat is de funtie van bloed? Bloed is een transportmiddel in het menselijk lichaam en bestaat uit bloedcellen en bloedplasma. Bloed wordt constant ververst en opnieuw aangemaakt en
Bloed is een transportmiddel in het menselijk lichaam en bestaat uit bloedcellen en bloedplasma. Bloed wordt constant ververst en opnieuw aangemaakt en heeft verschillende belangrijke functies binnen het menselijk lichaam:
In het bloed zijn er zijn drie soorten bloedcellen aanwezig: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes, alle drie worden ze in het beenmerg geproduceerd. Iedere soort bloedcellen hebben een aparte functie.
Het grootste gedeelte van je bloedcellen betaat uit rode bloedcellen, deze worden ook wel erytrocyten genoemd. Rode bloedcellen danken hun naam aan hun kleur: rood. De rode kleur komt door hemoglobine en zorgt ervoor dat zuurstof zich kan binden aan de rode bloedcel. De rode bloedcellen zorgen voornamelijk voor het opnemen van zuurstof in de longen en vervolgens deze weer te vervoeren naar verschillende organen. In de organen en weefsels wordt de zuurstof afgegeven, dit wordt geruild tegen koolstofdioxide, dit is een afvalproduct. Rode bloedcellen zorgen ervoor dat de koolstofdioxide terug wordt vervoerd naar de longen, waar het wordt uitgeademd en zo het lichaam weer verlaat.
Witte bloedcellen zijn verschillende cellen en worden onder andere leukocyten genoemd. Alle witte bloedcellen spelen een belangrijke rol in het afweerstysteem van de mens, ze beschermen ons tegen alle lichaamsvreemde stoffen. Witte bloedcellen zijn kleurloos en zijn een stuk groter dan rode bloedcellen ook heb je er een stuk minder van. Wanneer er lichaamsvreemde stoffen of indringers zoals bacteriën, parasieten, virussen, schimmels of andere indringers, zullen het aantal witte bloedcellen toenemen. Witte bloedcellen doden de bacteriën en ruimen andere indringers op. Witte bloedcellen kunnen door de wand van bloedvaten gaan om zo alle indringers en ziektes te bestrijden. Wanneer er te weinig witte bloedcellen zijn, is je immuunsysteem zwakker en ben je vatbaarder voor ziektes.
Naast rode en witte bloedcellen zijn bloedplaatjes ook erg belangrijk. Bloedplaatjes zijn erg kleine cellen, zonder celkern (eigenlijk zijn het geen volwaardige cellen). Bloedplaatjes spelen een hele belangrijke rol bij bloedstolling, ze zorgen ervoor dat de wonden dicht gaan, stoppen met bloeden en dat er een korstje op komt. Wanneer je een tekort aan bloedplaatjes hebt kun je sneller last hebben van spontane bloedingen zoals een bloedneus bijvoorbeeld of een heftige mentruatie. Ook kunnen je bloedvaten aan de binnenkant minder goed gerapareerd worden als dit nodig is, wat weer kan leiden tot verdere problemen.