Press ESC to close

CAFEÏNE

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stof die van nature voorkomt in koffie, maar ook in een kleinere hoeveelheden in thee en cacaobonen. Er zit ook cafeïne in frisdrank en energydrink, dit komt doordat er cafeïne aan is toegevoegd. Cafeïne is als zuivere stof wit van kleur en smaakt bitter.

Wat is de functie van cafeïne?

Cafeïne heeft een stimmulerende werking op het centrale zenuwstelsel, hartslag en ademhaling. Wanneer je een kleine hoeveelheid cafeïne binnenkrijgt (1 tot 2 kopjes koffie), verbetert je concentratie- en prestatie vermogen, ook ben je minder snel moe en kun je dus langer doorgaan. De ene persoon in gevoeliger voor cafeïne dan de ander, ook kan er gewenning optreden waardoor je steeds meer cafeïne nodig hebt voor hetzelfde effect.

Cafeïne komt erg snel in het bloed terecht, al na een half uur merk je de effecten er van en na twee en half uur zijn de effecten op zijn grootst. Cafeïne gaat ook naar de hersenen en stimuleert daar het stresshormoon adrenaline, hierdoor kun je je ook wat gestrest voelen. Ook stimuleert cafeïne de afgifte van dopamine, dit is een neurotransmitter, waardoor je je gelukkiger gaat voelen.

Afvallen Wiki – Begrippenlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *