Wat is diabetes?

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij de hoeveelheid glucose (suiker), in het bloed te hoog is en het lichaam de bloedsuikerspiegel niet meer in evenwicht kan houden. Vandaar dat diabetes in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd wordt.

Suiker is afkomstig uit de koolhydraten in onze voeding. Koolhydraten worden in ons lichaam omgezet in glucose, daarna wordt de glucose via het bloed vervoerd naar de rest van ons lichaam. Wanneer er te veel glucose in het bloed zit wordt normaal gesproken het hormoon insuline aangemaakt, insuline zorgt ervoor dat onze lichaamscellen de glucose sneller kunnen opnemen. Hierdoor daalt de hoeveelheid glucose in het bloed. Iemand die diabetes heeft, maakt te weinig insuline aan, is insulineresistent, dit betekent dat het lichaam niet of nauwelijks reageert op insuline of het lichaam maakt helemaal geen insuline meer aan. Insuline zorgt er juist voor dat de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Verschillende soorten diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes. De meest voorkomende is diabetes type 2, bij dit type diabetes maakt je lichaam nog wel insuline aan maar zijn de lichaamscellen er minder gevoelig voor geworden. Bij diabetes type 2 wordt er onvoldoende insuline geproduceert of het afweersysteem vernielt de cellen die insuline aanmaken.

Wanneer je diabetes type 1 hebt moet je elke dag je bloedsuikerspiegel meten en insuline spuiten. Ze weten nog niet precies hoe diabetes ontstaat. Mensen die diabetes type 2 hebben, kunnen dit krijgen als het in de familie zit, wanneer je overgewicht hebt, weinig beweegt of een ongezonde levensstijl hebt. Toch kan je diabetes niet altijd voorkomen met een gezonde levensstijl, er zijn namelijk ook mensen die gezond leven maar toch diabetes krijgen.

Afvallen Wiki – Begrippenlijst