Wat zijn E-nummers?
E-nummers zijn hulpstoffen die toegevoegd kunnen worden aan producten. De Europese Unie heeft een lijst opgesteld van addetieven (toevoegingen) die goed zijn gekeurd. Wanneer een addetief wordt goegekeurd krijgt het een E-nummer.
Zijn E-nummers veilig?
Voor elk E-nummer is er een maximale norm vastgesteld wat je per dag maximaal mag binnenkrijgen. Lang niet alle E-nummers zijn slecht, want E-nummers zijn bijvoorbeeld ook vitamines, kleurstoffen of andere natuurlijke stoffen. Toch zitten er ook nadelen aan E-nummers, want er is een maximale norm vastgesteld waarbinnen het E-nummer niet schadelijk is. Wat er precies gebeurt als je deze norm overschrijdt is niet duidelijk, meestal zal er niet zoveel aan de hand zijn, maar er zijn ook mensen de bepaalde E-nummers niet goed kunnen verdragen of er zelfs allergisch voor zijn.
Alle E-nummers zijn onderzocht op schadelijke effecten en bijwerkingen, wanneer een E-nummer wordt goedgekeurd mag het worden gebruikt en krijgt het een officieel nummer. Dat neemt niet weg dat sommige E-nummers ongezonde kanten kunnen hebben.
Welke E-nummers zijn er allemaal?
- E100-180: kleurstoffen
- E200-290: conserveermiddelen
- E300-321: antioxidanten
- E260-E300 en E322-E392: Voedingszuren
- E322-495: emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen
- E500-599: zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
- E620-650: smaakversterkers
- E938-949: verpakkingsgassen
- E950-968 en 420-421: zoetstoffen
Waarvoor worden E-nummers gebruikt?
Kleurstoffen worden gebruikt om producten meer kleur te geven of van kleur te veranderen. Dit doen ze bijvoorbeeld in snoep, koekjes, vla en soms in vlees of vis.
Conserveermiddelen zorgen ervoor dat een product langer houdbaar is doordat het bacteri&eum;n, schimmels en gisten tegen gaat.
Antioxidanten beschermen prodcuten tegen de aantasting van zuurstof. Producten worden beïnvloed door de zuurstof in de lucht, dit noemen ze oxidatie. Dit tast de kleur, geur en smaak van een product aan. Veel gebruikte antioxidanten zijn vitamine A en E.
Voedingszuren Zorgen dat een product zuurder van smaak wordt, zij verhogen de zuurgraad (pH) van een product. Daarnaast versterken ze de werking van antioxidanten en gaan ze verkleuring tegen. Voedingszuren worden onder andere gebruikt in aurken, vruchtensappen en in jam bijvoorbeeld.
Emulgatoren Zorgen dat stoffen die normaal gesproken niet goed met elkaar kunne mengen, toch met elkaar kunnen mengen. Een voorbeeld hiervan is water en olie.
Stabilisatoren Zorgen dat de eigenschappen van bepaalde voedingsmiddelen behouden blijven, dat de pudding niet inzakt of het vlees niet uitdroogd bijvoorbeeld.
Verdikkingsmiddelen zijn bindmiddelen op voedingsmiddelen dikker te maken, denk aan toetjes en ijs bivoorbeeld.
Smaakversterkers versterken de smaak van andere stoffen in een product, een voorbeeld hiervan is zout.
Zuurteregelaars zorgen ervoor dat de zuurgraad van een product gelijk blijft, de zuurgraad van een product is belangirijk voor de smaak.
Antiklontermiddelen voorkomen klontjes in een voedingsmiddel, ze absorberen water of werken waterafstotend.
Rijsmiddelen zorgen ervoor dat een product kan rijzen, waardoor het luchtig wordt en structuur krijgt.
Verpakkingsgassen worden gebruikt bij het verpakken van producten en zorgen ervoor dat een product langer goed blijft. De zuurstof in de verpakking wordt vervanen door gassen die het product zo goed mogelijk behouden.
Afvallen Wiki – Begrippenlijst
- Afvalstoffen
- Alvleesklier
- Aminozuren
- Antioxidanten
- Bindweefsel
- Bloed en Bloedcellen
- Bloedsuikerspiegel
- BMI (Body Mass Index)
- Cafeïne
- Calorieën
- Cholestorol
- Darmen
- Diabetes
- Dieet
- Eiwitkwaliteit
- Eiwittekort
- Eiwitten
- Emotie eten
- Energie
- Energiebalans
- E-nummers
- Foliumzuur
- Glycemische index (GI)