Wat is de eiwitkwaliteit?
De eiwitkwaliteit heeft te maken met de mogelijkheid om deze eiwitten in ons lichaam op te nemen en om te zetten in voor het lichaam nuttige stoffen. Niet ieder eiwit wat je eet wordt voor de volle 100% gebruikt namelijk. Dit komt doordat ons lichaam van een bepaald aminozuurprofiel, lichaamseiwitten maakt. Dit zijn eiwitten die het lichaam daad werkelijk kan gebruiken voor verschillende lichamelijke processen.
Van de aminozuren die je binnen krijgt via voeding maakt je lichaam lichaamseiwitten. Deze lichaamseiwitten zijn volgens een vast patroon opgebouwd, uit verschillende essentiële en niet-essentiële aminozuren. Wanneer je eiwitten eet, worden deze in je maag-darmkanaal weer afgebroken tot aminozuren, waar je lichaam dan weer lichaamseiwit van maakt. Niet alle eiwitten kunnen dus worden gebruikt door ons lichaam, ook de vertering speelt hier een rol in, niet alle eiwitten kunnen evengoed verteerd en opgenomen worden.
Ieder eiwit is anders, de samenstelling, volgorde en structuur van aminozuren verschilt per eiwit. hierdoor is ieder eiwit uniek en bevat het een andere samenstelling van aminozuren. Het ene voedsel eiwit is waardevoller als bouwstof dan een ander eiwit.
Afvallen Wiki – Begrippenlijst
- Afvalstoffen
- Alvleesklier
- Aminozuren
- Antioxidanten
- Bindweefsel
- Bloed en Bloedcellen
- Bloedsuikerspiegel
- BMI (Body Mass Index)
- Cafeïne
- Calorieën
- Cholestorol
- Darmen
- Diabetes
- Dieet
- Eiwitkwaliteit
- Eiwittekort
- Eiwitten
- Emotie eten
- Energie
- Energiebalans
- E-nummers
- Foliumzuur
- Glycemische index (GI)