Press ESC to close

EIWITTEN

Eiwitten zijn erg belangrijk

Eiwitten (proteïnen) zijn voedingsstoffen, net als koolhydraten en vetten, die ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Eiwitten, koolhydraten en vetten vormen samen de macronutriënten. Dit zijn voedingsstoffen die we in grote aantallen nodig hebben en vormen een belangrijk deel van onze voeding.

Eiwitten zijn stikstofverbindingen die opgebouwd zijn uit ketens van aan elkaar gekoppelde aminozuren. Een eiwit kan bestaan uit 10 tot 100 aminozuren, dit heten peptide. Wanneer een eiwit meer dan 100 aminozuren bevat worden het eiwitten genoemd. De koppeling van twee aminozuren noemen we een peptidebinding. Eiwitten zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid, ze leveren aminozuren en energie. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, die het lichaam dan weer omzet in lichaamseiwitten.

Dierlijke en plantaardige eiwitten

Er zijn dierlijke en plantaardige bronnen van eiwitten. Dierlijke eiwitten vind je in vlees, gevogelte, vis, melk (en andere melkproducten) en eieren. Plantaardige eiwitten zitten in granen, brood, peulvruchten, noten en paddenstoelen. Dierlijke eiwitten zijn volwaardiger dan plantaardige eiwitten, maar dierlijke eiwitten zijn een stuk vetter dan plantaardige eiwitten. Het beste is dus om verschillende soorten eiwitten te eten en niet alleen dierlijke of plantaardige eiwitten.

Aangezien een groot deel van ons lichaam uit eiwitten bestaat zo’n 20%, is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Aminozuren en eiwitten zijn verantwoordelijk voor belangrijke functies in ons lichaam:

  • Opbouw van spieren, organen, pezen, aders, botten, haar, huid en nagels.
  • Ze geven cellen structuur.
  • Zijn verantwoordelijk voor transport en opslag van voedingsstoffen.
  • Helpen bij wondgenezing en herstel van weefsel.
  • Helpen je afweersysteem in het lichaam (immuumsysteem).
  • Kan ook als brandstof worden gebruikt.

Afvallen Wiki – Begrippenlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *