Wat is emotie eten?
Emotie eten is het eten van voedingsmiddelen niet omdat je honger hebt, maar omdat het je (tijdelijk) een fijner gevoel geeft. Vaak bedenken emotionele eters veel smoezen om het eten voor zichzelf goed te praten. Terwijl ze achteraf erg veel spijt hebben en zich helemaal niet meer prettig voelen, alleen op het moment zelf.
Eiwitten zijn stikstofverbindingen die opgebouwd zijn uit ketens van aan elkaar gekoppelde aminozuren. Een eiwit kan bestaan uit 10 tot 100 aminozuren, dit heten peptide. Wanneer een eiwit meer dan 100 aminozuren bevat worden het eiwitten genoemd. De koppeling van twee aminozuren noemen we een peptidebinding. Eiwitten zijn erg belangrijk voor een goede gezondheid, ze leveren aminozuren en energie. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten, die het lichaam dan weer omzet in lichaamseiwitten.
Hoe stop ik het emotie eten?
Emotie eten kan je fysieke progressie in de weg staan, zoals afvallen of het trainen van spieren. Toch is er wel een oplossing voor, wat niet betekent dat het makkelijk is. Emotie eters moeten achter de werkelijke oorzaak van die emoties komen, ontdek het achterliggende probleem en probeer daar een oplossing voor te verzinnen of zoek er hulp bij. Alleen zo kun je de cirkel van het emotie eten doorbreken. Dit is een lastig proces want vaak hebben we al van jongs af aan geleerd dat je wordt beloond met eten en snoep.
Wanneer je gevallen was kreeg je een snoepje of ijsje en had je een goed rapport dan kreeg je ook wat lekkers. Dit werkt vaak ook hetzelfde voor volwassenen. Ze belonen zichzelf na een stressvolle of vervelende dag. Er zijn verschillende emoties die kunnen aanzetten tot eten:
- Eenzaamheid
- Verdriet
- Angst
- Verveling
- Stress
- Teleurstellingen
- Geluk
Afvallen Wiki – Begrippenlijst
- Afvalstoffen
- Alvleesklier
- Aminozuren
- Antioxidanten
- Bindweefsel
- Bloed en Bloedcellen
- Bloedsuikerspiegel
- BMI (Body Mass Index)
- Cafeïne
- Calorieën
- Cholestorol
- Darmen
- Diabetes
- Dieet
- Eiwitkwaliteit
- Eiwittekort
- Eiwitten
- Emotie eten
- Energie
- Energiebalans
- E-nummers
- Foliumzuur
- Glycemische index (GI)