Wat is de energiebalans?
De energiebalans is de balans tussen de hoeveelheid energie (calorieën) die je dagelijks binnenkrijgt via eten en drinken én het aantal calorieën dat je dagelijks verbrandt. De energiebalans bestaat dus uit twee delen: het energieverbruik en de energie-inname.
Het energieverbruik verschilt van persoon tot persoon, iemand die veel sport of werk heeft waarbij je veel beweegt heeft een groter energieverbruik dan iemand met een kantoorbaan en die zelden sport. Ook wanneer je niet veel sport verbruik je toch energie, dit noemen ze het rustmetabolisme daar lees je hieronder meer over.
De energie-inname is de energie die je lichaam binnenrkijgt via eten en te drinken. Alles wat je binnenkrijgt levert energie. Wanneer je meer binnenkrijgt dan dat je lichaam verbruikt, kom je aan. Wanneer je meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt val je af. Dit gaat niet zo snel dat wanneer je een dag minder eet, je gelijk afvalt. Je energiebalans moet over een langere periode negatief zijn als je wilt afvallen.
Wat is het rustmetabolisme?
Het rustmetabolisme is de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft voor het onderhouden van het lichaam, voor bijvoorbeeld ademhaling, hartslag, opbouw en afbraak van cellen, regeling van je lichaamstemperatuur en het functioneren van organen.
Hoeveel energie je lichaam verbruikt verschilt ook weer van persoon tot persoon, factoren die hier onder andere invloed op hebben zijn: je lengte en gewicht, geslacht, leeftijd en de hoeveelheid slaap die je per nacht krijgt. Een groter lichaam verbruikt natuurlijk meer dan een kleiner lichaam en heeft daardoor meer energie nodig om alle lichaamsprocessen in stand te houden.
Afvallen Wiki – Begrippenlijst
- Afvalstoffen
- Alvleesklier
- Aminozuren
- Antioxidanten
- Bindweefsel
- Bloed en Bloedcellen
- Bloedsuikerspiegel
- BMI (Body Mass Index)
- Cafeïne
- Calorieën
- Cholestorol
- Darmen
- Diabetes
- Dieet
- Eiwitkwaliteit
- Eiwittekort
- Eiwitten
- Emotie eten
- Energie
- Energiebalans
- E-nummers
- Foliumzuur
- Glycemische index (GI)