Press ESC to close

FOLIUMZUUR

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd en is een van de weinige vitamines waarvan Nederlanders vaak te weinig binnenkrijgen. Vroeger dacht men dat er één vitamine B was, maar dit blijken toch verschillende soorten B vitamines te zijn. Alle B vitaminen zijn wateroplosbare vitamines en een daarvan is dus foliumzuur.

Foliumzuur is belangrijk voor de aanmaak van bloedcellen en een goed functioneren zenuwstelsel en immuunsysteem. Ook is foliumzuur erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van ongeboren baby’s. Dit is ook de rede dat vrouwen die zwanger willen worden of al zwanger zijn vaak extra foliumzuur slikken.

Foliumzuur en zwangerschp?

Wanneer er tijdens de eerste weken van de zwangerschap een tekort aan foliumzuur bestaat, kan het kind tijdens de zwangerschap namelijk afwijkingen ontwikkelen zoals een open ruggetje, hazelip, hartafwijkingen, hersenafwijkingen en afwijkingen aan het zenuwstelsel. Wanneer je zwanger wilt worden is het verstandig om voor de bevruchting al te beginnen met het slikken van foliumzuur, omdat het enkele weken kan duren voordat er voldoende foliumzuur in het bloed zit.

Ons lichaam kan foliumzuur niet zelf aanmaken, dit betekent dat je lichaam het uit voeding moet halen. Foliumzuur komt onder andere voor in groene groenten, fruit, vlees, volkoren producten en zuivel

Afvallen Wiki – Begrippenlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *