Press ESC to close

IJZER

Wat is ijzer?

Ijzer is een mineraal dat voorkomt in onze voeding in twee soorten: heemijzen en als non-heemijzer. Heemijzer zit in dierlijke producten en non-heemijzer voornamelijk in plantaardige producten. Ons lichaam kan heemijzer in dierlijke producten beter opnemen dan non-heemijzer uit plantaardige producten.

Ijzer is vooral erg belangrijk bij de aanmaak van hemoglobine, dit komt voor in rode bloedcellen in ons bloed en zorgt ervoor dat het zuurstof vervoerd kan worden naar alle plekken in je lichaam. Daarnaast ondersteunt ijzer het immuunsysteen, draagt het bij aan onze energievoorziening en wordt ijzer gebruikt voor de aanmaak van enzymen die we gebruiken bij onze stofwisseling.

Wanneer je een ijzer tekort hebt ben je snel vermoeid, heb je een bleke huid, slappe benen en ben je snel buiten adem. Je krijgt niet zo snel een ijzer tekort omdat je lichaam zelf meer ijzer uit voeding haalt, wanneer er een tekort dreigt. Toch zijn er wel groepen mensen die sneller een ijzertekort kunnen krijgen dan andere: vrouwen die ongesteld zijn, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vegetariërs en veganisten. Ijzer komt voor in vlees, vis, groenten en brood.

Afvallen Wiki – Begrippenlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *