Press ESC to close

Immuunsysteem

Wat is je immuunsysteem?

Het immuunsysteem beschermt je lichaam tegen indringers van buitenaf, denk aan bacteriën, virussen, schimmels, parasieten en andere gifstoffen. Het is een sterk maar complex afweersysteem, dit komt doordat je lichaam continu bloot wordt gesteld aan indringers van buitenaf.

Het immuunsysteem bevindt zich door je hele lichaam, het begint al met je huid, dit is de beschermlaag van je lichaam en zorgt er voor indringers niet in het lichaam kunnen komen. Ook je luchtwegen, maag en slijmlaag in de darmen zorgen voor bescherming en doden eventuele indringers. Wanneer je bijvoorbeeld hoest, niest of braakt is dit een reactie van het lichaam om indringers tegen te houden. Maar ook het tranen van je ogen, het plassen van urine en je genitaliën houden bacteriën tegen.

Wat gebeurt er als er toch indringers binnenkomen?

Wanneer er toch indringers zijn binnen gekomen in het lichaam dan komen de witte bloedcellen in actie. Witte bloedcellen richten zich op alle indringers in het lichaam en reizen door het lichaam. Wanneer ze een indringer of ziekteverwekker tegenkomen, vernietigen ze de stoffen.

Wanneer je een wond krijgt worden er ook speciale afweer cellen naar de wond gestuurd om eventuele indringers en bacteriën tegen te houden. Vaak is het zo dat wanneer er een bepaalde bacterie al eerder is binnen gedrongen, je lichaam de bacterie herkent en weet wat het moet doen. Je wordt dat lang niet zo ziek als voorheen en je lichaam kan de indringer makkelijker vernietigen.

Afvallen Wiki – Begrippenlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *