Press ESC to close

JOJO-EFFECT

Wat is het jojo-effect?

Het jojo-effect komt veel voor bij mensen die snel (willen) afvallen, ze willen dan vaak zo veel mogelijk afvallen in een zo kort mogelijke tijd. Dit gebeurt dan meestal met een soort crashdieet, dit is een dieet waarin erg weinig calorieën worden gegeten.

Natuurlijk val je dan af, want afvallen draait er uiteindelijk om dat je een negatieve energiebalans creëert. Het is alleen wel zo, dat als je van de ene dag op de andere dag ineens veel minder calorieën binnenkrijgt, je lichaam als het ware op een spaarstand gaat. Je lichaam probeert zo min mogelijk energie te gebruiken en gaat zelfs spieren afbreken om zo nog minder energie te verbruiken.

Waarom doet ons lichaam dit?

Wanneer je na zo’n crashdieet weer normaal gaat eten, krijgt je lichaam weer een seintje dat er voeding binnenkomt. Je lichaam gaat dan zoveel mogelijk vet opslaan om zo bestand te zijn tegen de volgende hongersnood. Het is een oud overlevingsmechanisme vanuit de oertijd, in die tijd beschikten we niet altijd over genoeg voedsel, dus als het er wel was werd er zo veel mogelijk opgeslagen door ons lichaam.

Je komt dan dus net zo hard weer aan dan dat het er af ging, in sommige gevallen kan je zelfs nog meer wegen als voordat je ging afvallen.

Afvallen Wiki – Begrippenlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *