Press ESC to close

LACTOSE

Wat is lactose (melksuiker)?

Lactose is een suiker (koolhydraat) die vooral voorkomt in melkproducten. Lactose wordt vaak melksuiker genoemd en is een stuk minder zoet dan andere suikers. Lactose komt voornamelijk voor in melk van zoogdieren.

Zoogdieren worden zo genoemd omdat hun baby’s moeten worden gezoogd, dit houdt in dat de baby’s van zoogdieren in de eerste tijd van hun leven alleen maar moedermelk drinken. Omdat melk van hun moeder voor lange tijd hun enige voeding is, zitten daar verschillende voedingsstoffen in, die nodig zijn voor een gezonde en goede ontwikkeling van de baby.

Het grootste bestanddeel van moedermelk is water (80-90%), daarnaast zitten er eiwitten in moedermelk, verschillende vitamines en mineralen en energie (vetten en suikers), vandaar dat er dus ook suiker (lactose) in melk zit, het is brandstof voor de baby.

Wat is een lactose-intolerantie?

Er zijn steeds meer mensen die lactose-intolerant zijn, dit betekent dat zij melk niet goed kunnen verdragen. Lactose (melksuiker) is een tweevoudig koolhydraat (disacharide, opgebouwd uit twee monosachariden galactose en glucose).

Wanneer je lijf een tweevoudig koolhydraat moet verteren, wordt het eerst afgebroken tot twee losse koolhydraten, dit gebeurt met het lichaamseigen enzym lactase. Lactase komt voor in de dunne darm en helpt bij het verteren van de lactose (melksuiker), wanneer je geen lactase hebt, kan je lichaam lactose niet verteren en dat kan leiden tot klachten.

Al verschillende symptomen van persoon tot persoon, de een ondervindt hevige klachten terwijl het bij de ander erg meevalt. Dit is bij iedere persoon met lactose-intolerantie anders.

Afvallen Wiki – Begrippenlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *