Press ESC to close

LEVER

Wat is de lever en wat zijn de functies?

Je lever zit rechtsboven in je buikholte, naast je maag. Je lever is een ontzettend belangrijk orgaan en heeft vele functies, voornamelijk hebben ze te maken met het afbreken van voeding. De bekendste functie van de lever is het afbreken van voeding.

Je lever produceert gal, dit is een lichaamseigen stof en wordt opgelagen in je galblaas. Gal zorgt ervoor dat vetten beter worden opgenomen in de darm. Via gal worden ook verschillende afbraak producten naar de darm vervoerd.

Ook produceert de lever verschillende eiwitten die belangrijk zijn voor een gezond lichaam. Zoals cholesterol, afweerstoffen, eiwitten die belangrijk zijn voor de stolling van het bloed, en eiwitonderdelen voor hemoglobine.

Bij de vertering van voedsel, worden eiwitten afgebroken tot aminozuren, die aminozuren worden uit je darm in de bloedvaten opgenomen, vervolgens worden de aminozuren getransporteerd naar de lever, waar er lichaamseiwitten van worden gemaakt die door je lichaam kunnen worden gebruikt voor allerlei processen.

Wat doet de lever nog meer?

In de lever wordt ook glycogeen opgeslagen, dit is brandstof voor je lichaam, wanneer er te veel is wordt het tijdelijk opgeslagen in je lever. Wanneer je de brandstof nodig hebt, bijvoorbeeld bij inspanning wordt het weer omgezet naar glucose (suiker) en kan het worden gebruikt als brandstof.

Als laatste speelt de lever een grote rol bij het ontgiften en reinigen van je lichaam, iedere dag kom jij in aanraking met schadelijke stoffen, denk aan roken, alcohol drinken, gebruik van medicijnen, maar ook stoffen die we inademen of binnenkrijgen via voeding.

Daarnaast ontstaan er ook schadelijke stoffen in het lichaam tijdens de stofwisseling. De lever neemt al deze schadelijk stoffen op uit het bloed en maakt ze onschadelijk. Wanneer de stoffen onschadelijk zijn gemaaakt worden deze afgoevoerd met gal of urine en verlaten zo het lichaam.

Afvallen Wiki – Begrippenlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *