Wat doet een maag?
De maag is een belangrijk onderdeel van het spijsverteringsstelsel. De spijsvertering is een ingewikkeld proces wat begint bij je mond en eindigd bij je ‘kont’. De spijsvertering begint dus als je iets eet of drinkt, daar kauw je op en daardoor wordt er extra speeksel aangemaakt.
Direct wordt er vanuit je hersenen een seintje gestuurd naar je maag, dat er eten aankomt. Je maag gaat dan extra maagsappen aanmaken, om zich zo voor te bereiden op wat er aan komt. Voordat het in je maag terecht komt gaat het eerst vanuit je mond naar de slokdarm en via de slokdarm komt het in je maag terecht.
Eerst komt het voedsel in het bovenste deel van je maag terecht, hier wordt het vermengd met maagsappen, waardoor het beter verteerd kan worden. Daarna komt het voedsel in het onderste deel van je maag terecht, hier wordt alles gemengd met de maagsappen, gekneed en fijngemalen. De maag dient eigenlijk als een soort voorbereiding op de vertering van voedsel. Vanuit je maag gaat het mengsel naar je dunne darm, daar begint de vertering pas echt.
Afvallen Wiki – Begrippenlijst
- Afvalstoffen
- Alvleesklier
- Aminozuren
- Antioxidanten
- Bindweefsel
- Bloed en Bloedcellen
- Bloedsuikerspiegel
- BMI (Body Mass Index)
- Cafeïne
- Calorieën
- Cholestorol
- Darmen
- Diabetes
- Dieet
- Eiwitkwaliteit
- Eiwittekort
- Eiwitten
- Emotie eten
- Energie
- Energiebalans
- E-nummers
- Foliumzuur
- Glycemische index (GI)