Press ESC to close

METABOLISME

Wat is het metabolsime

Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling en dat speelt natuurlijk een grote rol als je wilt afvallen. Metabolisme of stofwisseling is een verzamelnaam voor alle processen die plaats vinden in onze cellen, tijdens het verteren en verwerken van voedsel.

Tijdens de stofwisseling worden alle voedingsstoffen die je binnen hebt gekregen met eten en drinken afgebroken tot lossere kleinere deeltjes die door ons lichaam kunnen worden gebruikt. De stofwisseling heeft verschillende functies:

  • Voedingsstoffen afbreken en omzetten in energie en bouwstoffen voor het lichaam.
  • Energie en bouwstoffen gebruiken voor allerlei lichamelijkprocessen.
  • Afvalstoffen verwerken en zorgen dat ze kunnen worden uitgescheiden.
  • Reserves aanmaken (vetreserves, maar ook energiereserves glycogeen bijvoorbeeld) en reserves buikbaar maken en gebruiken als dit nodig is.

Wanneer je eet en drinkt, zorgt je lichaam ervoor dat het voedsel dat je eet wordt omgezet in energie die je kunt gebruiken voor allerlei lichamelijke processen en activiteiten. De meeste mensen denken dat sporten en bewegen het meeste energie kost, maar dit is niet waar. Ongeveer 85% van alle energie die je op een dag gebruikt, gebruikt je lichaaam voor het rustmetabolisme.

Wat is het rustmetabolsime?

Het rustmetabolisme is de hoeveelheid energie die het lichaam nodig heeft voor het onderhouden van het lichaam, voor bijvoorbeeld het verteren van voedsel (metabolisme), ademhaling, hartslag, opbouw en afbraak van cellen, regeling van je lichaamstemperatuur, herstellen van wondjes en weefsels en het functioneren van organen.

Hoeveel energie je lichaam verbruikt verschilt ook weer van persoon tot persoon, factoren die hier onder andere invloed op hebben zijn: je lengte en gewicht, geslacht, leeftijd en de hoeveelheid slaap die je per nacht krijgt. Een groter lichaam verbruikt natuurlijk meer dan een kleiner lichaam en heeft daardoor meer energie nodig om alle lichaamsprocessen in stand te houden.

Afvallen Wiki – Begrippenlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *