Press ESC to close

OMEGA 3-VETZUREN

Wat is Overgewicht & Obesitas?

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste omega 3-vetzuren zijn alfalinoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Wat is het verschil tussen ALA, EPA en DHA?

Alfalinoleenzuur komt voor in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie en walnoten, ook komt het in kleine hoeveelheden vour in vlees en groene groenten. Eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) komen alleen voor in vis, schelp- en schaaldieren. Alfalinoleenzuur is een essentieel vetzuur, dit betekent dat je lichaam dit niet zelf aan kan maken en dus via voeding genoeg binnen moet krijgen. Wanneer je lichaam voldoende alfalinoleenzuur binnenkrijgt, kan je lichaam EPA en DHA zelf maken uit alfalinoleenzuur, deze zijn inprincipe dus niet essentieel. Toch is de aanmaak vaak beperkt omdat veel Nederlanders te weinig alfalinoleenzuur binnenkrijgen.

Voordelen gezonde vetten

Uit onderzoek is gebleken wanneer je voldoende omega 3-vetzuren binnenkrijgt de kans op hart- en vaatziekten wordt verkleind. Daarom wordt er aangeraden om 2 keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis. Laat je niet afschrikken door het woord ‘vet’, dit zijn geen slechte vetten, in tegen deel, dit zijn juist gezonde essentiële vetten die je lichaam nodig heeft. Net zoals we vitamines en mineralen nodig hebben voor een gezond lijf en om goed te kunnen functioneren.

Afvallen Wiki – Begrippenlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *