Press ESC to close

OVERGEWICHT & OBESITAS

Wat is Overgewicht & Obesitas?

Overgewicht en obesitas is een chronisch lichamelijke aandoening die gekenmerkt wordt door een overtollig opslag van lichaamsvet. In Nederland is heeft ongeveer 55% van de mannen en 45% van de vrouwen overgewicht (RIVM, 2003). Uit een onderzoek uit 2000 blijkt dat 56% van de volwassenen (65% van de mannen en 48% van de vrouwen) uit de Verenigde Staten kampt met overgewicht. Bij ongeveer 20% van de gevallen met overgewicht is er sprake van obesitas. Overgewicht of obesitas behoren tot het grootste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Na roken veroorzaakt overgewicht de meeste ziekten. Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot verschillende ziekten en aandoeningen. Hoe hoger de Body Mass Index (BMI) hoe meer risico op gezondheidsproblemen.

Wat is het verschil tussen Overgewicht & Obesitas?

Bij een BMI vanaf 19 tot 25 heb je een gewenst gewicht maar met een waarde vanaf 25 is er al sprake van overgewicht. Bij een waarde hoger dan 30 is er sprake van ernstig overgewicht of obesitas. Bij een waarde van 40 of hoger is er sprake van morbide obesitas. Mensen die last hebben van overgewicht of obesitas lopen meer gezondheidsrisico’s zij hebben vaak een ongezondere levensstijl dan mensen met een normaal gewicht dat brengt dus risico’s met zich mee.

Risico’s Overgewicht & Obesitas

Mensen met overgewicht of obesitas leven vaak korter dan mensen met een normaal gewicht ook hebben ze een verhoogt risico op verschilende aandoeningen:

  • Hart- en vaatziekten
  • Diabetes (type 2)
  • Kanker
  • Hoge bloeddruk
  • Beroertes
  • Galziekten
  • Gewrichtsproblemen

Eventuele psychische gevolgen Overgewicht & Obesitas

Als je last hebt van overgewicht of obesitas hoeven de gevolgen niet alleen lichamelijk te zijn. Ook geestelijk kan je er onder gaan leiden. Sommige mensen worden depressief, andere gaan juist meer eten omdat ze niet lekker in hun vel zitten (emotie eten). Ook komt het voor dat mensen sociale contacten gaan mijden en zichzelf langzaam isoleren. Andere psychische gevolgen van overgewicht en obesitas kunnen zijn:

Afvallen Wiki – Begrippenlijst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *