Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn verschillende soorten suikers en zetmeel. Koolhydraten zijn terug te vinden in ontzettend veel voedingsmiddelen. We onderscheiden 3 verschillende soorten koolhydraten: enkelvoudige koolhydraten, tweevoudige koolhydraten en complexe koolhydraten.
Enkelvoudige koolhydraten (monosachariden) zijn bouwstenen waar de andere koolhydraten uit zijn opgebouwd. Druivensuiker, ook wel glucose genoemd en vruchtensuiker, ook wel fractose genoemd zijn de bekende enkelvoudige koolhydraten. De meeste suikers bestaan uit deze twee enkelvoudige koolhydraten.
Tweevoudige koolhydraten (disachariden) zijn twee enkelvoudige koolhydraten die met elkaar verbonden zijn. Er zijn weer drie verschillende soorten tweevoudige koolhydraten namelijk: 1. rietsuiker en bietsuiker (dit is de suiker zoals we die in de koffie doen), 2. lactose en 3. maltose.
Complexe koolhydraten (polysachariden) zijn koolhydraten die bestaan uit meerdere enkelvoudige koolhydraten. Deze complexe koolhydraten worden langzamer verteerd door het lichaam. Zetmeel en voedingsvezels zijn voorbeelden van complexe koolhydraten.
Waarom heeft je lichaam koolhydraten nodig?
Je lichaam heeft elke dag energie nodig om te kunnen blijven leven. Deze energie komt onder andere uit koolhydraten die ons lichaam van energie voorzien. Koolhydraten zijn de brandstof van het lichaam. Dus net als een auto benzine nodig heeft om te rijden heeft het lichaam brandstof nodig om te blijven leven en te bewegen. Dus in dit perspectief zijn koolhydraten niet verkeerd om binnen te krijgen. Maar het ligt toch wat ingewikkelder.
Welke koolhydraten kan ik het beste eten?
Het lichaam wil namelijk altijd zo snel mogelijk de energie halen uit de voedingsmiddelen die jij binnenkrijgt. Eet je voeding die rijk is aan eenvoudig af te breken koolhydraten dan haalt je lichaam daar ook snel de energie uit. Krijg je echter voeding binnen die rijk is aan complexe koolhydraten dan heeft het lichaam langer de tijd nodig om alle energie uit die voeding te halen.
Vergelijk het bijvoorbeeld met lego-blokjes. Als je 2 of 3 legostukjes ut elkaar moet halen dan is dat zo gedaan. Moet je een heel legokasteel uit elkaar halen dan ben je behoorlijk lang bezig. Dit is een analogie voor hoe het lichaam enerzijds enkelvoudige koolhydraten en anderzijds complexe koolhydraten verwerkt tot energie waar het lichaam op kan functioneren.
Afvallen Wiki – Begrippenlijst
- Afvalstoffen
- Alvleesklier
- Aminozuren
- Antioxidanten
- Bindweefsel
- Bloed en Bloedcellen
- Bloedsuikerspiegel
- BMI (Body Mass Index)
- Cafeïne
- Calorieën
- Cholestorol
- Darmen
- Diabetes
- Dieet
- Eiwitkwaliteit
- Eiwittekort
- Eiwitten
- Emotie eten
- Energie
- Energiebalans
- E-nummers
- Foliumzuur
- Glycemische index (GI)